Skip to main content
0

"Ik zou willen dat als je het er niet mee eens bent, dat je degenen ontmoet die het niet met je eens zijn, dat je daar tijd mee doorbrengt, in realtime, buiten de schermen."

De toespraak “Les vœux intranquilles de Camille Étienne” op Mediapart is een symbolische presidentiële toespraak van de jonge milieuactiviste Camille Étienne. Ze spreekt over de uitdagingen van onze tijd, waaronder klimaatverandering, sociale onrechtvaardigheid, en conflicten wereldwijd. Étienne benadrukt het belang van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen onrechtvaardige wetten en de noodzaak om actief te blijven in het streven naar een betere toekomst. Ze moedigt mensen aan om solidair te zijn, de status quo uit te dagen en hoop te behouden.

Klimaatopstand – Camille Étienne
Hoe overwinnen we onze collectieve onmacht

VERSCHIJNINGSDATUM 1 JUNI 2024

In dit boek (franse titel: Pour un soulèvement écologique) pleit Camille overtuigend en onverbiddelijk voor een ecologisch opstand als voorwaarde voor onze collectieve toekomst.

Dit boek is het Franse antwoord op ‘How to Blow up A Pipeline’ van Andreas Malm, en een must- read voor iedereen die zich zorgen maakt over de klimaatcrisis en de schijnbare maatschappelijke onmacht om in actie te komen.

“Klimaatverandering is niet onvermijdelijk, het is een oorlog zonder naam tussen degenen die er belang bij hebben dat er niets verandert en degenen die er alles bij te winnen hebben, maar van wie sommigen het alleen nog niet beseffen.”

Over de auteur:

Camille Étienne groeide op in de Franse Alpen als kind van de bergen. Gedurende haar nog jonge leven (25 jaar) zag ze de gletsjers van dichtbij smelten. Na het behalen van een Bachelor aan het fameuze Institut d’études politiques de Paris (‘Sciences Po’) heeft ze haar leven in het teken gesteld van de strijd om de ecologische crisis af te weren.

Door het maken van films, het optreden in talkshows en daarnaast zeer actief en zichtbaar te participeren in diverse klimaatacties – en niet te vergeten haar grote schare volgers op de diverse social media – groeide ze de afgelopen jaren uit tot de Franse evenknie van Greta Thunberg.